Składniki
Ciasto:
320g mąki pszennej
130g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka
Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
35g masła
Dodatkowo:
dżem malinowy
Wykonanie
Kruszonka.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i cukier
waniliowy. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieść kruszonkę.
Kruszonkę wstawić do zamrażalnika, aby się schłodziła.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na
12 muffinek).
Ciasto na muffinki.
Do jednej miski wsypać suche składniki i
wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko oraz olej i dodać jajka. Składniki mokre
wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Powstałą masę przelać do miski z suchymi
składnikami i mieszać do całkowitego połączenia się składników (również
mikserem).
Papilotki do ¾ wysokości wypełnić ciastem. Na
ciasto położyć spory kleks dżemu malinowego.
Papilotki dopełnić ciastem i obficie posypać
kruszonką z zamrażalnika.
Muffinki piec przez 25 minut w 180oC
(pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Gotowe! Mniam, mniam!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz