sobota, 30 stycznia 2016

Muffinki malinowe z kruszonką


Składniki

Ciasto:

320g mąki pszennej
130g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka

Kruszonka:

60g mąki pszennej
30g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
35g masła

Dodatkowo:

dżem malinowy

Wykonanie

Kruszonka.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieść kruszonkę. Kruszonkę wstawić do zamrażalnika, aby się schłodziła.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na 12 muffinek).
Ciasto na muffinki.
Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko oraz olej i dodać jajka. Składniki mokre wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Powstałą masę przelać do miski z suchymi składnikami i mieszać do całkowitego połączenia się składników (również mikserem).
Papilotki do ¾ wysokości wypełnić ciastem. Na ciasto położyć spory kleks dżemu malinowego.


Papilotki dopełnić ciastem i obficie posypać kruszonką z zamrażalnika.

Muffinki piec przez 25 minut w 180oC (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.

Gotowe! Mniam, mniam!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz