Legenda głosi, że Brownie zostało
wymyślone przypadkowo w Stanach Zjednoczonych przez niejaką pani Brown, która
podczas pieczenia ciasta czekoladowego zapominała dodać proszku do pieczenia.
Wyszło płaskie, zakalcowate ciasto, ale mimo to pani Brown zdecydowała się
podać swój wypiek gościom. I całe szczęcie, bo goście byli zachwyceni
niewyrośniętym ciastem czekoladowym! Przepisy na Brownie publikowane są od 1904
roku. Od tamtego czasu Brownie zdążyło stać się jednym z najpopularniejszych
deserów w Stanach Zjednoczonych, ale i podbić serca Europejczyków. Również w Polsce
można znaleźć fanów tego ciasta, chociaż ciągle podchodzi się do niego dosyć
sceptycznie. Niepotrzebnie! Gęste, mokre, intensywnie czekoladowe Brownie jest
prawdziwą uczą dla wielbicieli czekolady. Niech nie zwiedzie was jego
niepozorny wygląd! A moja propozycja to Brownie z dodatkiem orzechów włoskich
idealnie komponujących się z czekoladą i kwaskowatej konfitury malinowej dla
przełamania słodyczy.
Składniki
200g masła
300g deserowej (gorzkiej) czekolady
4 duże jajka
200g drobnego cukru
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
130g mąki pszennej
2 łyżki kakao
80g posiekanych orzechów włoskich
konfitura malinowa
Wykonanie
Masło rozpuścić. Dodać połamaną na kawałki
gorzką czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, często mieszając do
rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy (nie zagotować masy i nie
podgrzewać za długo; zdjąć z ognia, gdy tylko rozpuści się czekolada).
Jajka zmiksować z cukrem pudrem (krótko,
około minuty). Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz aromat waniliowy i mieszać za
pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodać mąkę pszenną, sól
oraz kakao i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodać posiekane
orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (25x40 cm) wyłożoną
papierem do pieczenia i wyrównać jego powierzchnię. Na górę ponakładać spore
kleksy konfitury malinowej.
Można przygotować również klasyczne
Brownie bez dodatków – rezygnujemy wtedy i z orzechów i z konfitury malinowej –
ciasto jest równie smaczne.
Ciasto piec w temperaturze 160oC
przez 30 minut (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto ostudzić i pokroić w
kwadraty.
Gotowe!!!
Życzę smacznego wszystkim fanom czekolady!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz