wtorek, 15 marca 2016

Brownie z orzechami i konfiturą malinową

Legenda głosi, że Brownie zostało wymyślone przypadkowo w Stanach Zjednoczonych przez niejaką pani Brown, która podczas pieczenia ciasta czekoladowego zapominała dodać proszku do pieczenia. Wyszło płaskie, zakalcowate ciasto, ale mimo to pani Brown zdecydowała się podać swój wypiek gościom. I całe szczęcie, bo goście byli zachwyceni niewyrośniętym ciastem czekoladowym! Przepisy na Brownie publikowane są od 1904 roku. Od tamtego czasu Brownie zdążyło stać się jednym z najpopularniejszych deserów w Stanach Zjednoczonych, ale i podbić serca Europejczyków. Również w Polsce można znaleźć fanów tego ciasta, chociaż ciągle podchodzi się do niego dosyć sceptycznie. Niepotrzebnie! Gęste, mokre, intensywnie czekoladowe Brownie jest prawdziwą uczą dla wielbicieli czekolady. Niech nie zwiedzie was jego niepozorny wygląd! A moja propozycja to Brownie z dodatkiem orzechów włoskich idealnie komponujących się z czekoladą i kwaskowatej konfitury malinowej dla przełamania słodyczy.

Składniki

200g masła
300g deserowej (gorzkiej) czekolady
4 duże jajka
200g drobnego cukru
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
130g mąki pszennej
2 łyżki kakao
80g posiekanych orzechów włoskich
konfitura malinowa

Wykonanie

Masło rozpuścić. Dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, często mieszając do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy (nie zagotować masy i nie podgrzewać za długo; zdjąć z ognia, gdy tylko rozpuści się czekolada).
Jajka zmiksować z cukrem pudrem (krótko, około minuty). Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz aromat waniliowy i mieszać za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodać mąkę pszenną, sól oraz kakao i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać jego powierzchnię. Na górę ponakładać spore kleksy konfitury malinowej.
Można przygotować również klasyczne Brownie bez dodatków – rezygnujemy wtedy i z orzechów i z konfitury malinowej – ciasto jest równie smaczne.
Ciasto piec w temperaturze 160oC przez 30 minut (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto ostudzić i pokroić w kwadraty.
Gotowe!!!

Życzę smacznego wszystkim fanom czekolady!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz