niedziela, 28 sierpnia 2016

Kopiec Kreta

Czekolada, bita śmietana i banany to połączenie, które musi smakować! Kopiec kreta to wypiek o niezaprzeczalnie ciekawym wyglądzie i stąd też jego nazwa. Kopie kreta to chyba najpopularniejsze ciasto z „torebki” i choć przygotowane w ten spoób jest całkiem wporządku, gorąco polecam upiec go samemu od podstaw. W gruncie rzeczy ciasto jest proste w wykonaniu a chyba nie trzeba przekonywać, że domowe wypieki są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowe w tym znaczeniu, że wiemy, co jemy! Więc jak? Kopiec kreta według domowego przepisu?

Składniki

Ciasto:

2 jajka
220g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 mL mleka
100g masła
340g mąki pszennej
40g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:

500mL śmietany kremówki 30%
2 śmietano-fixy
60g cukru pudru
100g czekolady deserowej

Dodatkowo:

3 banany
cytryna

Wykonanie

Ciasto.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mleko, masło i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Cisato wyłożyć na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym na 170oC przez około 55 minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierch ciasta ściąć na wysokości około 1 cm. Z ciasta wydrążyć około połowę miąższu, tak, aby nie naruszyć ani boków ani spodu ciasta. Zarówno ścięty wierch jak i wydrążony miąższ rozdrobnić na grube okruchy i odstawić na później (okruchy te posłużą do posypania ciasta na koniec).
Bita śmietana.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietano-fixem. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Banany obrać, przekroić na pół po długości i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Banany poukładać na cieście w wydrążonym miejscu.
Na banany wyłożyć bitą śmietanę z czekoladą, formułując kopiec. Obficie posypać pozostawionymi okruchami ciasta.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby schłodzić bitą śmietanę.
Kopiec Kreta gotowy!!!


Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz