Czekolada, bita śmietana i banany to
połączenie, które musi smakować! Kopiec kreta to wypiek o niezaprzeczalnie
ciekawym wyglądzie i stąd też jego nazwa. Kopie kreta to chyba najpopularniejsze
ciasto z „torebki” i choć przygotowane w ten spoób jest całkiem wporządku,
gorąco polecam upiec go samemu od podstaw. W gruncie rzeczy ciasto jest proste
w wykonaniu a chyba nie trzeba przekonywać, że domowe wypieki są nie tylko
smaczniejsze, ale i zdrowe w tym znaczeniu, że wiemy, co jemy! Więc jak? Kopiec
kreta według domowego przepisu?
Składniki
Ciasto:
2 jajka
220g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
200 mL mleka
100g masła
340g mąki pszennej
40g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
500mL śmietany kremówki 30%
2 śmietano-fixy
60g cukru pudru
100g czekolady deserowej
Dodatkowo:
3 banany
cytryna
Wykonanie
Ciasto.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem
do pieczenia.
Masło roztopić i
przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mleko, masło
i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania
jednolitej masy.
Cisato wyłożyć na
tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą i
piec w piekarniku nagrzanym na 170oC przez około 55 minut do tak
zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierch ciasta ściąć na wysokości około 1
cm. Z ciasta wydrążyć około połowę miąższu, tak, aby nie naruszyć ani boków ani
spodu ciasta. Zarówno ścięty wierch jak i wydrążony miąższ rozdrobnić na grube
okruchy i odstawić na później (okruchy te posłużą do posypania ciasta na
koniec).
Bita śmietana.
Czekoladę pokroić na drobne
kawałki.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i
śmietano-fixem. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie
wymieszać.
Banany obrać, przekroić na
pół po długości i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Banany poukładać na cieście w wydrążonym miejscu.
Na banany wyłożyć bitą śmietanę z
czekoladą, formułując kopiec. Obficie posypać pozostawionymi okruchami ciasta.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki,
aby schłodzić bitą śmietanę.
Kopiec Kreta gotowy!!!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz